Włoska kuchnia i także lokalne mięso sezonowane

Włoska kuchnia przynależy do w najwyższym stopniu reprezentatywnych i równocześnie najciekawszych na globie. Całość za sprawą dwóch fundamentalnych składników: sera oraz makaronu, które we Włoszech uchodzą za istną świętość. W Polsce jednakże kuchnia włoska łączy się z lokalnym mięsem sezonowym, co daje imponujące odczucia smakowe. Pizze we Włoszech kosztują gruntownie inaczej niż ich odpowiedniczki w pizzeriach w innych krajach. Oprócz tego pizzerie włoskie radują się znacznie większą popularnością, niż pizzerie na przykład w Hiszpanii czy w Rosji. Wszystko za sprawą ważkiego podejścia do jej przyrządzania i istnie naturalnych elementów prosto z „podwórka”. Dochodzi jeszcze do tego fachowość w podejściu do samej ceremonii przyrządzania i wagi jaką przykłada się w produkcji ciasta i dobieraniu składników.
w restauracji
Punkty gastronomiczne grają gigantyczną rolę w turystyce i waloryzacji miejsc turystycznych. Są one niesłychanie ważne w zaspokajaniu pragnień żywieniowych wędrowców jak i samych rodzimym mieszkańców. Dzięki szerokiemu wachlarzowi punktów gastronomicznych każdy może znaleźć coś dla siebie. Pizzerie są wspaniałym miejscem, w którym możemy spróbować włoskiego specjału jakim bezwątpienia jest pizza. W barach orientalnych możemy spróbować potraw opartych na produkcji ryżowej i na surowych rybach. Jako smaczek można dorzucić możliwość jedzenia przy pomocy pałeczek chińskich. Wolno również zetknąć się z barami prędkiej obsługi, w których serwowane są zapiekanki, hamburgery czy hot dogi a nawet czasami wolno dostać kebab.