Pizza na cienkim cieście Kraków

Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najlepiej. W najwyższym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, lecz dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie nabyć za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwydatnia technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.